Maak racisme bespreekbaar en breng het bovenhuids
Het gesprek erover is ongemakkelijk en pijnlijk. We gaan het gesprek erover liever uit de weg. Mensen die racisme ervaren voelen zich maar al te vaak onbegrepen. De kwetsuren blijven nog te zeer onderbelicht en onderhuids.
Avansa Centraal Vlaanderen gaat het ongemakkelijke gesprek over racisme en discriminatie aan. Een element daarvan is: wat het veroorzaakt aan pijn, verdriet, boosheid en hoe het mensen tekortdoet. Zo willen we de effecten van onderhuids racisme en discriminatie Bovenhuids brengen.
Via projecten, activiteiten en de website bovenhuids.be versterken we mensen die mikpunt zijn van racisme en discriminatie. We versterken hun roep om erkenning en brengen hun perspectief binnen in het publieke debat. Daarnaast creëren en onderhouden we een netwerk van bondgenoten tegen racisme en discriminatie.
Onze eigen organisatie racismewijzer maken is een belangrijk langetermijndoel. Doorheen Bovenhuids streven we o.a. naar samenwerking met (een community van) mensen van kleur/met een migratie-achtergrond die ons daarbij kunnen helpen.
Het doel van dit alles: door dialoog en sociaal-artistiek werk bijdragen aan een vreedzame, democratisch samenleving waarin alle burgers gelijkwaardig participeren.
Nieuwsgierig naar onze plannen voor de toekomst? Hou bovenhuids.be in de gaten!
Contact: Sofie Verspeeten, sofie.verspeeten@avansa.be of via gsm
Het afgelopen voorjaar gingen we in Ninove aan de slag met een groep mensen die zélf racistische en discriminerende uitspraken en gedrag ervaren. Avansa Centraal-Vlaanderen vzw en Teledienst-De Knoop vzw brachten 12 mensen samen.
Onder begeleiding van Adriana Barcenas gingen zij op zoek naar hoe zij zich voelen wanneer zijzelf racisme en discriminatie ervaren. De vragen die zij hen stelde:
Het antwoord op deze vragen symboliseerden zij elk in een eigen masker. In een volgende stap ging Adriana samen met de groep op zoek naar de collectieve boodschap van de maskers en hun makers. Dit resulteerde in een kunstinstallatie die hier tentoongesteld staat. Het werd een kunstwerk dat de toeschouwer uitnodigt om actief te participeren: zich te verplaatsen in de huid van de groepsleden van het project én terug te geven wat dat met jou als toeschouwer doet.
Tot slot, deze kunstinstallatie symboliseert de impact van racisme en discriminatie op elk van deze mensen. Maar tegelijk ook de veerkracht en het talent van elk van hen.
Vanaf 21/3, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie tot en met 04/04 loopt deze expo.
Deze is vrij te bezichtigen in het oud stadhuis (Oudstrijdersstraat 6) in Ninove, op onderstaande data, telkens van 9u tot 12u en van 14u tot 17u:
Als we racisme willen begrijpen, dan moeten we ons informeren. Je vind hier heel wat tips om je meer te verdiepen in het onderwerp. Het zijn boeken, films, podcast die de moeite waard zijn en je wat meer bijbrengen over het onderwerp. Je kan ook een vorming volgen.
Wil je met jouw organisatie aan de slag rond racisme, dan zijn we bij Avansa Centraal Vlaanderen graag je partner.
Op de bus, in de supermarkt, op het speelplein, in de school, jeugdvereniging of sportclub: iedereen krijgt wel eens te maken met ongewenst gedrag, discriminerende of racistische uitspraken. Toch blijven we vaak passief als getuige van ongewenst gedrag.
Het kan best moeilijk zijn om te reageren, niet alleen als mens die wordt geviseerd, maar ook als getuige. Misschien wil je als omstaander wel reageren, maar durf je niet?
Word een actieve omstaander en ontdek hoe je kan reageren op discriminerende of racistische uitspraken.
Tijdens deze training:
Interesse? Contacteer onze collega Marijke Verleyen: marijke.verleyen@avansa-cv.be of 0485/94.11.21.
Bezoek de website van Bovenhuids.