Prachtig in zijn eenvoud: Nederlandstaligen en anderstaligen die met elkaar praten. Over alledaagse dingen: het werk, de kinderen, gezondheid, de liefde, geluk en zoveel meer. Je komt als het past.
Babbelonië, dat zijn groepen anderstaligen en Nederlandstaligen die wekelijks bijeenkomen. Om te praten en te ontmoeten. Geen schoolse omgeving, maar gewoon leren van elkaar. Door de uiteenlopende achtergronden en ervaringsverhalen van de deelnemers is er steeds genoeg stof voor een boeiend gesprek.
Bijleren doe je sowieso: een Mongoolse vrouw vertelt over hoe bij de naamgeving van een kind de hele gemeenschap betrokken wordt. Of je leert samen met Marokkaanse vrouwen échte couscous maken.
Van sommige verhalen word je dan weer even stil: een Syrische vluchteling die zijn verhaal vertelt, een vrouw die haar kinderen moest achterlaten in Rwanda. En wanneer een Indonesische homoseksuele man vertelt over hoe moeilijk het leven voor hem wel is, antwoordt een Tsetsjeense vrouw dat homoseksualiteit in Tsjetsjenië niet voorkomt. Het ideale moment om door te vragen!
Stuk voor stuk prachtige oefenkansen voor het Nederlands, zeker voor mensen die in het dagelijks leven weinig Nederlandstalige gesprekspartners hebben.
In Babbelonië worden zij aangemoedigd om te spreken, en krijgen ze alle ruimte om fouten te maken. Je vertelt wat je zelf wil, je vraagt wat je wil horen. Er is een gespreksbegeleider die indien nodig een leidraad kan bieden.
Babbelonië, dat zijn pakkende verhalen, maar evengoed warmte en gezelligheid. Dat is wederzijds respect voor elkaar. En dat is herkenning van hoe we fundamenteel toch allemaal hetzelfde willen in het leven en dezelfde dromen hebben.
Wat ik zo fijn vind aan Babbelonië is dat je even alle zorgen, al het werk vergeet. Ik hou van Babbelonië omdat we er veel samen lachen.
Heel simpel: als het past, kom je af. Een beetje tijd overdag en interesse in andere mensen is het enige wat je moet hebben. Je hoeft niet in te schrijven, deelname is gratis. Start vanaf de eerste week van januari. Koffie en koekje zijn inbegrepen.
Elke Babbelonië-bijeenkomst is een combinatie van:
In de loop van een werkjaar komt een aantrekkelijke mix van werkvormen aan bod: een vrij gesprek in kleine groepjes, een sterk gestructureerd en geleid gesprek in kleine groepen, een gesprek in voltallige groep, educatieve uitstappen, pleziertochtjes, input door een externe persoon, enz. Regelmatig wordt expliciet gewerkt naar kennis van, en deelname aan de lokale samenleving: lokale instellingen bezoeken, inspelen op activiteiten van het centrum waar de Babbelonië-bijeenkomsten plaats hebben, deelnemen aan initiatieven binnen de gemeente, enz.
Intentioneel, bewust leren wordt steeds gekoppeld aan spontaan en onbewust leren.
Babbelonië richt zich tot een zeer brede doelgroep:
De begeleider brengt regelmatig de elementaire gespreksregels in herinnering, en bespreekt ze met de deelnemers. Deze gespreksregels gelden ook voor externe sprekers.
Elke Babbelonië-groep heeft een vaste begeleid(st)er, die beschikt over de nodige professionele en agogische vaardigheden, en die elke bijeenkomst coördineert, organiseert en begeleidt.
De begeleid(st)er zet een veelheid aan werkvormen in om gericht de doelstellingen te bereiken. Maar hij of zij schept ook een context waarin veel ruimte is voor informeel en spontaan leren.
Babbelonië wordt door de lokale overheid financieel en logistiek gesteund.
Neem dan zeker een kijkje op onze Babbelonië website.
Heb je nog een specifieke vraag? Neem dan contact op met onze collega's Johan en Marijke.